Frimærke

 

 

 

 
Særfrimærker til frankering

 
Frimærkekunst
 
Pris
19,00
Poul Anker Bech (f. 1942) er opvokset i Vendsyssel. Hans interesse for at arbejde med billedkunsten begyndte tidligt, hvor han begyndte at tegne og male og fandt inspiration i andre kunstneres værker.

Som ung var det først landmandslivet der trak i Poul Anker Bech. Senere blev han kontorist, for senere igen at følge forskellige studier på Århus Universitet. I 1973 blev han cand.mag i historie og kunsthistorie og begyndte at undervise som gymnasielærer i Skanderborg og senere i Brønderslev.

Under hele dette forløb blev malerkunsten dyrket med lidenskab og vekslende held. En kort periode i 1967 gik han på Det Jyske Kunstakademi, men bortset fra det må Poul Anker Bech betragtes som autodidakt.

Poul Anker Bech debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i København, og herefter fulgte en gradvis udvikling med udstillinger og medlemskab af flere kunstnersammenslutninger – blandt andre ”PRO”, ”Jylland”, ”Vrå-udstillingen” og ”Corner”.

Billederne
Poul Anker Bechs billeder har som udgangspunkt det genkendelige. Oprindelig var han tæt på den nyrealistiske bølge, som kom fra USA i 70’erne. Senere har hans kunst udviklet sig i en mere fantasifuld og til dels surrealistisk retning. Billederne er med tiden blevet mere gådefulde og er fyldt med forundring over det moderne menneskes sælsomme liv.

Ofte står et menneske eller grupper af mennesker ensomme og lidt fortabte, kiggende ind i en verden, som de ikke forstår. Somme tider optræder dyr – det kan være en ko, en gris eller en høne – i billederne, og vi ser pludselig hans billede fra dyrets side. Det giver Poul Anker Bechs billeder et fornøjeligt twist og understreger tilværelsens poetiske ubegribelighed.

En gang imellem begynder markerne at ”svæve” eller horisonten rejses på højkant. Disse skæve vinkler kommer fra Poul Anker Bechs store interesse for flyvning. Han er en ivrig amatørpilot, og det er her, at han oplever de svævende marker og skæve horisonter, som han tager med hjem til billederne.

Men også det nordiske lys og drømmen om at komme over på den anden side af den næste bakke, er noget som kommer fra denne interesse - og lyset og drømmene er noget der gør sig gældende i alle Poul Anker Bechs billeder.

Når han så engang imellem placerer en vaskemaskine, en støvsuger eller en campingvogn i billedet, er det for at få os tilbage til den rå virkelighed.

Kort sagt handler alle Poul Anker Bechs billeder om mennesket på en lille ø i historiens mægtige malstrøm – men menneskene er også placeret dér med et forsonende strejf af lun humor.

Poul Anker Bech er repræsenteret på Statens Museum for Kunst og på kunstmuseerne i Aalborg, Skive, Hjørring, Vejle og Maribo. Endvidere har han stået for en lang række udsmykningsopgaver over hele landet, for både offentlige og private institutioner.

Marginal nr.: L146

Katalog nr.: 1273

Udgivelsesdag: 27. august 2003

Kunstner: Poul Anker Bech

Trykkemetode: Offset

Format: 50,50 x 43,26 mm

Antal frimærker pr. ark: 20

 

Frimærket kan erhverves i mappen Frimærkekunst hos Post Danmark